Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επιτυχής η πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας στον Άρη


Η ινδική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το χαμηλού κόστους διαστημικό της σκάφος Mangalyaan που θα χαρτογραφήσει και θα μελετήσει τον Κόκκινο Πλανήτη.


«Η Ινδία κατάφερε να φτάσει στον Άρη. Συγχαρητήρια σε όλους σας, σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιστορία γράφτηκε σήμερα», είπε ο Iνδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόδι. «Έχουμε τολμήσει να φτάσουμε στο άγνωστο και έχουμε επιτύχει το σχεδόν αδύνατο»συμπλήρωσε ο ινδός πρωθυπουργός που καθ'ολη τη διάρκεια της αποστολής να μπει σε τροχιά το διαστημικό σκάφος καθόταν πίσω από τους επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου ο διαστημικό κέντρο Μπανγκαλόρ που βρίσκεται στη νότια Ινδία.


Η επιτυχία της Ινδίας λαμβάνει διαστάσεις καθώς αφενός πρόκειται για μια χαμηλού κόστους διαστημική αποστολή αξίας  74 εκατομμυρίων δολαρίων και αφετέρου καθιστά την Ινδία ως την πρώτη χώρα που καταφέρνει να εκτελέσει και να ολοκληρώσει μια τέτοιου μεγέθους αποστολής στην παρθενική προσπάθεια της. Η Ινδία εισέρχεται πλέον στον κλειστό κύκλο των χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρώπη που έχουν αποστείλει με επιτυχία διαστημικά σκάφη σε τροχιά ή τα προσεδάφισαν στον Άρη. Η διαφορά είναι ότι όλοι τους είχαν αρχικά αποτύχει αρκετές φορές.

Το Mangalyaan φέρει πέντε επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους μόλις 15 κιλών, με τα οποία θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και θα εξετάσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου