Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες εκρήξεις και σεισμός 5.5 Ρίχτερ στο Μπαρμπαρμπούνγκα στην Ισλανδία


Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, νέες εκρήξεις και ένας σεισμός μεγέθους 5.5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ συγκλόνισαν την περιοχή βορειοανατολικά του ηφαιστείου Μπαρμπαρμπούνγκα την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου το πρωί.


Η σεισμική δραστηριότητα κλιμακώθηκε πρώτα γύρω από το ηφαίστειο στα μέσα του Αυγούστου. Η Ισλανδία αναφέρει ότι η πιθανότητα μιας έκρηξης αυξάνεται επειδή ο κρατήρας του ηφαιστείου, βουλιάζει σταθερά. Έχει βυθιστεί 65 πόδια από την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το Reuters.


Το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας έχει συγκεντρώσει απίστευτες εικόνες, όπως αυτή παραπάνω, από σιντριβάνια λάβας που προέρχονται από την περιοχή.

Εν τω μεταξύ,ο Landsat-8 δορυφόρος της NASA καταγράφει το ηφαίστειο από το διάστημα.


Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά νέες ρωγμές και σχισμές στον πάγο πάνω στον παγετώνα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στα τέλη του Αυγούστου.

Για τα αεροπορικά ταξίδια τώρα παρακολουθούν στενά την κατάσταση εμπειρογνώμονες. Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια σημαντική διαδρομή πτήσης από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Βόρεια Αμερική, και μια έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χάος. Το επίπεδο συναγερμού της αεροπορίας στην Ισλανδία παραμένει στο πορτοκαλί, το δεύτερο υψηλότερο.

Να θυμίσουμε ότι το 2010, το ηφαίστειο Εϊτζαφτζαλλατζοκούλ πάλι στην Ισλανδία εξερράγη και προκάλεσε μια εβδομάδα διεθνούς χάος στις αερομεταφορές. Πάνω από 100.000 πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ευρώπης για πέντε ημέρες από φόβο ότι η ηφαιστειακή τέφρα θα μπορούσε να βλάψει τους κινητήρες τζετ. Δέκα εκατομμύρια επιβάτες είχαν αλλάξει διαδρομή, ακόμη και λανθάνον, στα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Όταν ένα ηφαίστειο στέλνει τέφρα χιλιάδες μέτρα στον αέρα, δεν είναι η ορατότητα η μεγαλύτερη από τις ανησυχίες στα αεροπλάνα. Στην πραγματικότητα οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στην τέφρα μπορεί να βλάψει τις λεπτές μηχανές ενός αεροσκάφους, ενώ οι οπές εξαερισμού μπορεί να βουλώσουν και να σταματήσουν οι μηχανές.

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης    Πηγή: weather.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου