Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τελευταίες εκπληκτικές εικόνες της Διώνης από το σε απόσταση αναπνοής πέρασμα του Cassini


Ένα άγριο και παγωμένο τοπίο που δεσπόζει κάτω από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA δείχνουν οι νέες εικόνες του φεγγαριού του Κρόνου που λήφθησαν κατά την τελευταία κοντινή προσέγγιση της αποστολής σε αυτόν τον μικρό, παγωμένο κόσμο. Δύο από τις νέες εικόνες δείχνουν την επιφάνεια της Διώνης με την καλύτερη ανάλυση που έχουν ληφθεί ποτέ.


Το Cassini πέρασε 295 μίλια (474 ​​χιλιόμετρα), πάνω από την επιφάνεια της Διώνης στις 17 Αυγούστου. Αυτή ήταν η πέμπτη στενή επαφή του σκάφους με τη Διώνη κατά τη μακρά σε διάρκεια περιοδεία του Cassini στον Κρόνο. Η πλησιέστερη προσέγγιση του σκάφους που έχει γίνει ήταν το Δεκέμβριο του 2011, σε απόσταση 60 μιλίων (100 χιλιομέτρων). Έτσι η NASA έδωσε στην δημοσιότητα τις εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό σκάφος.






































"Είμαι συγκινημένος, όπως ξέρω ότι είναι και όλοι εδώ, κοιτάζοντας αυτές τις εξαίσιες εικόνες της επιφάνειας της Διώνης, και γνωρίζοντας ότι είναι οι τελευταίες εικόνες που θα δούμε αυτού του μακρινού κόσμου, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον", δήλωσε η Carolyn Porco, επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης της αποστολής Cassini στο Διαστημικό Ίδρυμα Επιστήμης στο Boulder του Κολοράντο. "Μέχρι και την τελευταία στιγμή, το Cassini έδωσε εξαιρετικές εικόνες της Διώνης. Πόσο τυχεροί ήμασταν."





Μετά τον Δεκέμβριο, και μέχρι να λάβει τέλος η αποστολή στα τέλη του 2017, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες προσεγγίσεις του σκάφους στα πιο μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου σε κλίμακες μικρότερες από περίπου 30.000 μίλια (50.000 χιλιόμετρα). Το Cassini θα κάνει, ωστόσο, πολλά περάσματα και σε ένα σύνολο μικρότερων φεγγαριών - συμπεριλαμβανομένων της Δάφνης, της Τελεστώ, του Επιμηθέα και του Αιγέων. Αυτές οι "βουτιές" θα μας δείξουν για πρώτη φορά την εικόνα που έχει το Cassini για τα μικρά αυτά φεγγάρια.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της αποστολής - που ονομάζεται το Το Μεγάλο Τέλος - το Cassini θα βουτήξει κατ 'επανάληψη μέσα από το χώρο ανάμεσα στον Κρόνο και τους δακτυλίους του.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου