Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Με «πυροτεχνήματα» εισήλθε στην γειτονιά του Ηλίου ο κομήτης 67P (Εικόνα και βίντεο)


Η προσέγγιση στο περιήλιο προκαλεί εντυπωσιακά φαινόμενα που μελετούν οι επιστήμονεςΤην Πέμπτη το βράδυ της 13ης του Αυγούστου ο κομήτης 67P βρέθηκε στο περιήλιο, δηλαδή στην κοντινότερη απόστασή του από τον Ηλιο πριν αρχίσει να απομακρύνεται από αυτόν για να συνεχίσει το αιώνιο ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα και να επιστρέψει στο ίδιο σημείο μετά από περίπου 6.5 έτη. Το διαστημικό σκάφος Rosetta που ακολουθεί τον κομήτη καταγράφει τα εντυπωσιακά φαινόμενα που προκαλούνται από την προσέγγισή του με τον Ηλιο.

Τι συμβαίνει

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) το Rosetta έχει γίνει μάρτυρας της αυξανόμενης δραστηριότητας που παρουσιάζει ο κομήτης καθώς πλησιάζει το περιήλιο. Τους τελευταίους μήνες, η αυξανόμενη ηλιακή ενέργεια έχει θερμάνει τους ψυχρούς πάγους του κομήτη, μετατρέποντάς τους σε αέριο, το οποίο διαχέεται έξω στο διάστημα, παρασύροντας μαζί του σκόνη.

Η περίοδος γύρω από το περιήλιο είναι πολύ σημαντική επιστημονικά, καθώς αυξάνεται η ένταση του ηλιακού φωτός και τα μέρη του κομήτη που προηγουμένως βρίσκονταν στο σκότος πλημμυρίζουν με το φως του ήλιου.

Τα… πυροτεχνήματα

Αν και γενικά η δραστηριότητα του κομήτη αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες μετά το περιήλιο, όπως και οι πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού συνήθως έρχονται μετά από τις μεγαλύτερες ημέρες, ξαφνικά και απρόβλεπτα «ξεσπάσματα» μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή

Στις 29 Ιουλίου, το Rosetta παρατήρησε την πιο δραματική έκρηξη μέχρι σήμερα, που καταγράφηκε από πολλά από τα όργανα του σκάφους. Απεικόνισαν έναν πίδακα υλικών να εκτοξεύεται από τον πυρήνα, παρατήρησαν μια αλλαγή στη δομή και τη σύνθεση του περιβάλλοντος της αέριας κόμης γύρω από τον κομήτη και διαπίστωσαν αυξημένες συγκεντρώσεις συγκρούσεων με σκόνη. Ισως το πιο αναπάντεχο γεγονός είναι ότι το Rosetta διαπίστωσε ότι η έκρηξη είχε σπρώξει μακριά από τον πυρήνα το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου.


Η ESA συνέθεσε σε ένα animation τις εικόνες πριν και κατά διάρκεια ενός... ξεσπάσματος του κομήτη 67P καθώς αυτός πλησιάζει τον Ηλιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται μια σειρά από εικόνες και φαινόμενα που εξελίσσονται αυτές τις μέρες που ο κομήτης έχει το καυτό τετ α τετ με τον Ηλιο. Στο βίντεο γίνεται και επεξήγηση των φαινομένων.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου