Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

O νέος κόσμος των "Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών"


Τα γνωρίσαμε στα πεδία των μαχών αλλά, όπως αποδεικνύεται, τα ρομποτικά αεροσκάφη μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα στην επιστήμη και στους πολίτες




Τα ρομποτικά (ή αυτόνομα) αεροσκάφη - ευρύτερα γνωστά με τον όρο «drones» - έγιναν διάσημα από τη χρήση τους στα πεδία των πολεμικών επιχειρήσεων. Η πρώτη τους χρήση περιελάμβανε κατασκοπευτική δράση αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και ως πολεμικά όπλα και έτσι απέκτησαν κακή δημοσιότητα και ανάλογη κακή... φήμη. Οπως όμως είναι ευνόητο, οι δυνατότητες αυτών των ιπτάμενων μηχανών είναι απεριόριστες. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πληθαίνει η εμφάνιση drones που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες στους επιστήμονες αλλά και στους πολίτες. Ας δούμε ορισμένα από τα «καλά» drones.

Θα φέρνουν στα σπίτια ακόμη και... πίτσες

Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε ένα δέμα που περιμένετε ή ακόμη και την παραγγελία για φαγητό που έχετε κάνει να καταφθάνει στο σπίτι σας, όχι με κάποιον υπάλληλο της υπηρεσίας κούριερ ή delivery, αλλά με μικρά ρομποτικά αεροσκάφη; Μια νέα εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, η Matternet, θέλει να ρίξει στη μάχη των μεταφορών τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αρχικός στόχος της εταιρείας είναι τα drones να μεταφέρουν σε απομονωμένες και δύσβατες για άλλα μέσα μεταφοράς περιοχές διάφορα αγαθά πρώτης ανάγκης όπως π.χ. φάρμακα. Για να μπορέσουν όμως αυτά τα «ταχυδρομικά» drones να φθάνουν στον προορισμό τους θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού τους. Απώτερος στόχος των στελεχών της Matternet είναι να δημιουργήσουν μια παγκόσμια υπηρεσία «delivery» της οποίας τα drones θα μεταφέρουν διάφορα προϊόντα. Η εταιρεία θέλει ο έλεγχος των drones και των δρομολογίων να γίνεται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, ενώ οι παραγγελίες και οι πληρωμές θα γίνονται επίσης αυτοματοποιημένα από τον πελάτη ακόμη και μέσα από κινητά τηλέφωνα. Ηδη έχει κατασκευαστεί για λογαριασμό της ένας αριθμός drones που είναι περισσότερο γνωστά ως «Quadrocopters».


Πρόκειται για ένα είδος μικρογραφίας ελικοπτέρου με διάμετρο μερικών δεκάδων εκατοστών. Αποτελείται από έναν κυλινδρικό κορμό που φέρει όλον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ανιχνευτές, κάμερες, αναλυτές ατμόσφαιρας, GPS) και από έναν σταυρό, στις άκρες του οποίου βρίσκονται προσαρμοσμένοι τέσσερις έλικες. Οι έλικες παράγουν ελάχιστο θόρυβο και επιτρέπουν την κάθετη απογείωση και προσγείωση του σκάφους.

Το Quadrocopter είναι συναρμολογούμενο και πολύ ελαφρύ, αφού ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό. Η Matternet έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές αυτών των drones στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα συγκεκριμένα drones μπορούν να πετάξουν αυτόνομα για περίπου 10 χλμ. και έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν φορτία βάρους ως δύο κιλών.
Τέτοια drones-delivery θέλει να χρησιμοποιήσει και η Google. Ο διαδικτυακός γίγαντας έχει ήδη κατασκευάσει ένα πρότυπο drone και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Με επιτυχία μεταφέρθηκαν μικροαντικείμενα (μέγιστου βάρους ενάμισι κιλά) σε δύο κοντινούς προορισμούς (από μια φάρμα σε μια άλλη γειτονική). To ιπτάμενο αυτόνομο όχημα έχει άνοιγμα φτερών ενάμισι μέτρα, τέσσερις ηλεκτρικούς έλικες και βάρος 8,5 κιλά.

Για το Διαδίκτυο

Ο δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι θα επενδύσει στην κατασκευή ενός προηγμένου μηχανισμού που θα δώσει πρόσβαση στο Internet σε κάθε σημείο της Γης. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελείται από δορυφόρους και νέου τύπου ρομποτικά αεροσκάφη. Δορυφόροι και drones θα συνδέουν τους ανθρώπους στο Internet μέσω υπέρυθρων δεσμών λέιζερ. Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, οι δορυφόροι θα μπορούν να στηρίξουν τηλεπικοινωνιακά αρκετές από τις περιοχές που δεν διαθέτουν σήμερα σύνδεση με το Internet. Για τις περιοχές των οποίων η γεωγραφική θέση ή οι κλιματικές συνθήκες εμποδίζουν το σήμα των δορυφόρων, ο Ζούκερμπεργκ προτείνει την κατασκευή drones που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Αυτά τα drones θα μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και να παραμένουν για πολλούς μήνες συνεχόμενα στον αέρα. Ετσι θα επιτρέψουν και στα πιο απομονωμένα ή δύσβατα σημεία του πλανήτη να αποκτήσουν σύνδεση στο Internet.

Στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας

Ονομάζονται eBees και πρόκειται για μια νέα κατηγορία ρομποτικών αεροσκαφών που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της αρχαιολογικής έρευνας. Αυτά τα drones διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορούν να χαρτογραφούν το υπέδαφος περιοχών όπου είναι πιθανώς θαμμένα ερείπια αρχαίων πολιτισμών ή άλλα αντικείμενα υψηλής αρχαιολογικής σπουδαιότητας. Τα eBees μοιάζουν με μεγάλες τεχνητές μέλισσες, γι' αυτό και ονομάστηκαν έτσι - δηλαδή ηλεκτρονικές μέλισσες. Διαθέτουν υπέρυθρες κάμερες και συστήματα έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που επιτρέπουν την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του υπεδάφους μιας περιοχής. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, τα eBees, αν υπάρχουν ερείπια ή οποιαδήποτε κατασκευή θαμμένη κάτω από το έδαφος, τα εντοπίζουν. Η πρώτη εταιρεία που διαθέτει τέτοια drones είναι η ελβετική Drone Adventures. Τα eBees της εταιρείας έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες τους αποστολές. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστρίας στη Βιέννη χρηματοδότησε μια έρευνα με eBees σε αρχαίες πόλεις της Μικράς Ασίας όπως η Εφεσος και η Αφροσιάδα. Οι έρευνες των drones σε αυτές τις περιοχές ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αποτελέσματά τους.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου