Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

H πυραμίδα του Ελληνικού: Πότε κτίσθηκε, ποια ήταν η χρήση της (Εικόνες)Πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε διασύνδεση με τις πυραμίδες της... Αιγύπτου!


Στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού (σημερινό Κεφαλάρι) και πάνω σε κύρια οδική αρτηρία που κατά την αρχαιότητα οδηγούσε από το “Αργος προς την Τεγέα και την υπόλοιπη Αρκαδία, βρίσκεται ένα μεμονωμένο μνημείο, ένα μικρό οχυρό, γνωστό σήμερα με την ονομασία:  Πυραμίδα» του Ελληνικού.
                                              

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού τα μυστήρια για τη χρονολόγηση και τον προσδιορισμό χρήσης της πυραμίδας έχουν λυθεί. Οι ανασκαφικές μαρτυρίες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής απέδειξαν πως η πυραμίδα χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και όχι στην προϊστορική περίοδο, όπως πρόσφατα επιχείρησαν να αποδείξουν ορισμένοι ερευνητές.Στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας θεωρούσαν την πυραμίδα ως ταφικό μνημείο  «Πολυάνδριον», αργότερα πίστευαν πως είχε κατασκευασθεί πριν από τις πυραμίδες της Αιγύπτου….   Πάντως σήμερα είναι βέβαιο ότι επρόκειτο για οχυρό του τύπου των μικρών φρουρίων που έλεγχαν τους οδικούς άξονες και που είναι γνωστό και από άλλες περιοχές της Αργολίδας.              
Το οχυρό έχει σχήμα πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα συνολικών εσωτερικών διαστάσεων 7,03 x 9,07 μ. Οι εξωτερικοί αυτοί τοίχοι, ανερχόμενοι με κλίση πλευράς 60 μοιρών, στη συνέχεια, στο ύψος των 3,50 μ. μετατρέπονται σε κατακόρυφους για να στηρίξουν τους (επί της ατελούς πυραμίδας) ορόφους της ανωδομής. Η οξυκόρυφη πύλη (κύρια είσοδος) του μνημείου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του, δηλαδή στην πλευρά που κοιτάζει προς την θάλασσα του Αργολικού κόλπου. Απ” αυτήν, εσωτερικά ξεκινά ένας στενόμακρος διάδρομος που οδηγεί σε μικρότερη πυλίδα, ανοιγμένη στο νότιο τοίχο του κυρίως χώρου, ενός τετράγωνου δωματίου πλευράς 7 μ περίπου.

Το επιβλητικό αυτό μνημείο είναι όλο δομημένο από σκληρό γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής σε τραπεζιόσχημο και πολυγωνικό εν μέρει σύστημα  τοιχοποιίας  από μεγάλους λιθόπλινθους.

Από Ο.Φ.Β.Θ. και Ν.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου