Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΛΙΓΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας έχει ξεπεράσει πλήρως στις επόμενες δεκαετίες





















Πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύεται, η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει πλήρως τον άνθρωπο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας.



Έως το έτος 2060 λοιπόν υπάρχει πιθανότητα 50% η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τους ανθρώπους στα πάντα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ζήτησε τη γνώμη 352 κορυφαίων ειδικών σε αυτό το πεδίο της τεχνολογίας. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο έως το 2025, είναι 10%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Όμως, ήδη πολύ νωρίτερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επικρατήσει έναντι των ανθρώπων σε επί μέρους τομείς - και δεν θα πρόκειται μόνο για την αυτόνομη οδήγηση. Έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2024 οι «έξυπνες» μηχανές θα είναι καλύτερες από εμάς στην μετάφραση των ξένων γλωσσών, έως το 2026 θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις στο σχολείο από τους μαθητές, έως το 2027 θα οδηγούν καλύτερα τις νταλίκες από ό,τι οι φορτηγατζήδες, έως το 2031 θα είναι καλύτερες πωλήτριες στα καταστήματα λιανικής, έως στο 2049 θα γράφουν καλύτερα βιβλία μπεστ-σέλερ από τους συγγραφείς, ενώ έως το 2053 θα χειρουργούν καλύτερα και από έμπειρους γιατρούς χειρουργούς.

Τελικά, μέσα στα επόμενα 122 χρόνια, δηλαδή έως το 2140, υπάρχει πιθανότητα 50% όλες ανεξαιρέτως οι εργασίες και τα επαγγέλματα να έχουν αυτοματοποιηθεί. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο σε 20 χρόνια από τώρα, είναι 10%.

Αυτή είναι η πρόβλεψη των ειδικών πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Κάτια Γκρέις.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σίγουρα το τέλος της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως την γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Αν συμμεριστούμε και τις "φωνές" όπως του διάσημου Βρετανού φυσικού Στήβεν Χώκινγκ που προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο, καθιστά το άμεσο μέλλον μας δυσοίωνο όσο ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου