Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

"Κόβουν την ανάσα" οι καλύτερες (μέχρι τώρα) εικόνες του Πλούτωνα (Βίντεο)


Η NASA δημοσίευσε τις καλύτερες μέχρι στιγμής φωτογραφίες που δείχνουν με μεγάλη ευκρίνεια την παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα.

Οι καταπληκτικές φωτογραφίες που πάρθηκαν από το διαστημικό σκάφος (Νέοι Ορίζοντες) της NASA στην ιστορική προσέγγιση του στον πιο μακρινό πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος τον Ιούλιο που μας πέρασε, μας δείχνουν μια κοντινή άποψη των οροσειρών πάγου και των αχανών πεδιάδων στην περιοχή με την ονομασία "Σπούτνικ", σύμφωνα με το Space.com.































Βουνά πάγου και τεράστια κομμάτια παγετώνα

"Αυτές οι εικόνες μας δίνουν μια εκθαμβωτική ματιά, ένα υπερυψηλό σε ανάλυση πορτραίτο στην γεωλογία του Πλούτωνα", τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής "Νέοι Ορίζοντες", Άλαν Στέρν στο Νοτιοδυτικό Οργανισμό Ερευνών "Μπόλντερ" στο Κολοράντο, στις 4 Δεκεμβρίου 2015.


































Αυτή η εικόνα υψηλής ανάλυσης δείχνει πως ό πάγος έχει διαβρώσει και έχει διαμορφώσει παράλληλα την παγωμένη επιφάνεια του πλανήτη. 

Οι νέες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από ύψος 16.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Πλούτωνα, ενώ μερικές τραβήχτηκαν 15 λεπτά αργότερα όταν το διαστημοσκάφος προσέγγισε τον πλανήτη πιο κοντά σε απόσταση 12.550 χιλιομέτρων.


































Οι εικόνες έδειξαν επίσης με λεπτομέρεια, κρατήρες στην παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα.


Αυτές οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μόλις πρόσφατα είναι μόνο οι πρώτες από τις καλύτερες σε ανάλυση που δημοσιεύονται. Περισσότερες νέες εικόνες θα στείλει το διαστημικό σκάφος τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου