Λίκνο και κιβωτό του νέου ελληνισμού, με βιβλία που εκπέμπουν το ιλαρό και ανέσπερο φως του πνεύματος της πατρίδας μας σε μια εποχή δύσκολη, γεμάτη σκοτεινιά και φόβο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Ιστορική Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, την οποία εγκαινίασε σε μια συγκινητική τελετή.
Προηγήθηκαν οι ομιλίες του ιστορικού του βιβλίου Κωνσταντίνου Στάικου, του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Λασκαρίδη, ακαδημαϊκού Αθανασίου Φωκά, αλλά και του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Μαριλένα Λασκαρίδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Αύγουστο, συνέλαβε και υλοποίησε το όραμα της δημιουργίας της βιβλιοθήκης αλλά και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν 20.000 παιδιά τον χρόνο. «Ο πολίτης έχει χρέος τιμής στην πατρίδα και όχι το αντίθετο. Διότι χωρίς την πατρίδα δεν μπορούμε να υπάρξουμε», υπογράμμισε ο Πάνος Λασκαρίδης, που τόνισε πως ο νέος θεσμός θα γίνει κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας και μελέτης.
Σε μια εποχή πνευματικής αποξήρανσης, η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη αναδεικνύει τις ακτινοβόλες προσωπικότητες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες. Θεωρείται μοναδική στο είδος της, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, διότι καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά δύο παράγοντες: τον πλούτο των συλλογών της με σπάνιες ιστορικές εκδόσεις, οι οποίες συμπληρώνονται συχνά από τα αρχεία μελετητών που εντρύφησαν σε συγκεκριμένα θέματα.
Αποτελούμενη από περίπου 280.000 τεκμήρια, είναι μια πραγματική κιβωτός γνώσης, η οποία στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονήματα του Πειραιά, στην Ακτή Μουτσοπούλου. Πρόκειται για το γνωστό μέγαρο Στρίγκου. Μια κομψή οικία των αρχών του περασμένου αιώνα έγινε Λέσχη Αξιωματικών μετά τον πόλεμο, αλλά και Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιώς για αρκετά χρόνια.
Από τα πλέον αξιοζήλευτα αποκτήματα της ιστορικής βιβλιοθήκης είναι η Biblioteca Graeca με 7.500 τεκμήρια, που περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στις πρώτες έντυπες εκδόσεις, και παλαίτυπα από τον 15ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ξεχωρίζουν επίσης οι μεγάλες βιβλιοθήκες του καθηγητή Κ.Θ. Δημαρά, του φιλοσόφου Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, της βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Aρβελέρ, του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, του καθηγητή Φίλιππου Ηλιού, του εκπαιδευτικού και μελετητή Γεωργίου Δολιανίτη κ.ά.
Οι συλλογές διατηρούν την ενότητά τους σύμφωνα με τον αρχικό συλλεκτικό προσανατολισμό του δημιουργού τους, όπως θα διαπιστώσει όποιος περάσει το κατώφλι του μεγάρου Στρίγκου. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα τεκμήρια αυτά περιήλθαν στην ιστορική βιβλιοθήκη με δωρεά των κτητόρων ή των οικείων προσώπων τους, καθώς περιβάλλουν το ίδρυμα με εμπιστοσύνη και σεβασμό. Πολλοί εξ αυτών ήταν παρόντες στα χθεσινά εγκαίνια και καμάρωσαν τον χώρο που αποτελεί δώρο στις μελλοντικές γενεές.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου