Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Τα «πλασέμπος» είναι αποτελεσματικά ακόμα και αν ο ασθενής το γνωρίζει


Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα ψευδοφάρμακα η αλλιώς (placebo) μπορεί να είναι αποτελεσματικά ακόμα και για ασθενείς που γνωρίζουν ότι τα παίρνουν.




Παρά το ότι δεν περιέχουν δραστικά συστατικά, όλα τα εικονικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά σε ασθενείς με πληθώρα παθήσεων και οι επιστήμονες από καιρό προσπαθούν να κατανοήσουν τις νευροβιολογικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για αυτά τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο upi.com, η ισχύς του εικονικού φαρμάκου μπορεί να συνεχιστεί σε έναν ασθενή καιρό μετά αφού γίνει επίγνωση του γεγονότος σε αυτόν που το λαμβάνει.

«Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τα αποτελέσματα των εικονικών φαρμάκων,» δήλωσε ο Tor Wager του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Αυτό που σκεφτόμαστε τώρα είναι ότι έχει σχέση με την πίστη της δύναμη της θεραπείας και τις εμπειρίες που συνάδουν με αυτές τις πεποιθήσεις. Οι εμπειρίες που κάνει τον εγκέφαλο να μάθουν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία ως πραγματικό γεγονός.»

Σε μία σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες χορήγησαν σε αρκετούς ασθενείς με επιφανειακά εγκαύματα ένα ψεύτικο αναλγητικό, συνολικά τέσσερις φορές. Ακόμη και μετά αφού είπαν στους ότι η γέλη ήταν ψεύτικη, οι ασθενείς εξακολουθούσαν να λένε ότι τους απαλύνει τον πόνο.

«Πίστευαν ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου,» δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Scott Schafer. «Μετά από αυτή τη διαδικασία, είχαν αποκτήσει το αποτέλεσμα placebo. Ανέφεραν λιγότερο πόνο με το εικονικό φάρμακο.»

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση του εικονικού φαρμάκου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απεξαρτητοποιηθούν από φάρμακα και ουσίες.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου