Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Νεάντερταλ μπορεί να εξαφανίστηκαν λόγω της… αντικοινωνικότητα τους

 Έρευνα σε λείψανα Νεάντερταλ που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε σπήλαιο στη Γαλλία ενισχύει μια από τις κύριες επιστημονικές εξηγήσεις για την εξαφάνισή τους πριν από περίπου 40.000 χρόνια: ότι μπορεί να οφείλεται στον αντικοινωνικό τρόπο ζωής τους.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Έρευνα: Μικρόβια και παθογόνα διανύουν τεράστιες αποστάσεις με τη βοήθεια των ανέμων

 Μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα, χάρη στους ανέμους, όπως διαπίστωσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Οι άνεμοι που μελέτησαν μετέφεραν μια εκπληκτική ποικιλομορφία βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων γνωστών παθογόνων μικροοργανισμών, κάποιοι από τους οποίους φέρουν γονίδια που τους καθιστούν ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά. Ορισμένα από τα μικρόβια αποδείχθηκε ότι ήταν ζωντανά – με άλλα λόγια, είχαν επιβιώσει από το μακρύ ταξίδι τους και μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε

 Την ανάγκη εξεύρεσης νέων μοντέλων εργασίας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης, κατά την τοποθέτησή του σε συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με την ευκαιρία της 32ης γενικής συνέλευσης της ένωσης βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων ABNA-SE.