Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Ασπαρτάμη: Βρίσκεται σχεδόν παντού και την καταναλώνουμε καθημερινά - Ενδεικτικά σε ποία προϊόντα εμπεριέχεται

 
Αναστάτωση έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη του Reuters πως ο ΠΟΥ ενδέχεται να κηρύξει την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία.

Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία, η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη θερμιδογόνα» ή «έντονης γλυκύτητας» γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά με βάση τη σχετική νομοθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στα Πρόσθετα Τροφίμων, έχει Κωδικό Αριθμό Ε951 και η χρήση της ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2009.

Χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 90 χώρες και σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, όπως  αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες, γιαούρτια, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κ.λπ., αλλά και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα.

Ενδεικτικά: 

Υποκατάστατα ζάχαρης που πωλούνται με διάφορες εμπορικές ονομασίες, για την Ελλάδα το πρωτότυπο προϊόν είναι το Canderel, γιά άλλες χώρες είναι το Equal και το Nutrasweet.

Σε όλα τα αναψυκτικά τύπου διαίτης - ελαφρά (light), ανεξάρτητα με το αν αυτά είναι κάποια κόλα, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, κτλ.

Σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και σε άλλα προϊόντα για δροσερή αναπνοή, όπως παστίλιες ή μέντες, που επίσης διαφημίζονται ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Σε καραμέλες ή γέλη (jelly) χωρίς ζάχαρη.

Σε έτοιμα, ζεστά ή παγωμένα ροφήματα καφέ, κακάο, σοκολάτας, τσαγιού που πωλούνται για άμεση κατανάλωση.

Σε έτοιμους χυμούς.

Σε παγωτά τύπου "0%"

Σε διάφορα γιαούρτια με λίγες θερμίδες, σε διάφορα επιδόρπια γάλακτος, γιαουρτιού, παγωτού, χτυπημένο γάλα (milk shake), χωρίς ή με λίγες θερμίδες και σε διάφορα άλλα στιγμιαία ροφήματα.

Σε στιγμιαία (προ-μαγειρευμένα) προγεύματα και φαγητά. Σε διάφορα είδη δημητριακών για πρωϊνό ή για την υποβοήθηση του εντέρου.

Σε διάφορα γλυκά τύπου "ελαφριά" (Light).

Ακόμη σε διάφορα σκευάσματα που πωλούνται από καταστήματα υγιεινής διατροφής ή φαρμακεία χωρίς συνταγή ϊατρού, όπως διάφορα καθαρτικά, πολυ-βυταμινούχα ή άλλα συμπληρώματα διατροφής. 

Γενικότερα, κάθε φορά που βλέπετε ένα προϊόν να παρουσιάζεται ή να διαφημίζεται με λίγες θερμίδες ή χωρίς ζάχαρη, καλό θα είναι πάντα να ρωτάτε ή να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά του. Είναι πολύ πιθανόν ότι ανάμεσα τους θα βρείτε και την ασπαρτάμη.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγές: blueskytv.gr, Βικιπαιδεία, Περιοδικό "Τρίτο Μάτι" τεύχος 124 και άρθρο "Ασπαρτάμη: Η γλυκειά...καταστροφή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου