Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας η πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού


Το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, μόλις έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εκτίμηση σχετικά με την αναμενόμενη πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1).


Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς των ευρωπαίων επιστημόνων, επιβεβαιώνεται ότι μετατίθεται ελαφρώς προς τα πίσω η προβλεπόμενη ώρα καταστροφής του σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τοποθετείται πλέον ανάμεσα στο απόγευμα της Κυριακής 1 Απριλίου και στα χαράματα της Δευτέρας 2 Απριλίου, με πιο πιθανό ένα χρονικό «παράθυρο» γύρω στις 02:25 ώρα Ελλάδας της 2ας Απριλίου.

Η ESA επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ESA, μετέφερε κάπως πιο πίσω τη νέα (και ακόμη αβέβαιη) πρόβλεψη, αν και πάντως η 1η Απριλίου θεωρείται ακόμη η πιθανότερη μέρα. Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού.

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου