Στην προστασία και ανάδειξη ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου των προϊστορικών χρόνων, στο Κουκονήσι της Λήμνου, αποφάσισε να προχωρήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Το Κουκονήσι είναι ένα μικρό -ωοειδές στο σχήμα του- νησάκι μέσα στον κόλπο του Μούδρου και πολύ κοντά στον ομώνυμο οικισμό, και ενώνεται με την ακτή με μια στενή επιχωματωμένη λωρίδα γης.
Εκεί, από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του 1990, ο Λημνιάς καταγωγής αρχαιολόγος Χρήστος Μπουλώτης ανακάλυψε ίχνη ενός προϊστορικού οικισμού της περιόδου της χαλκοκρατίας.
Οι ανασκαφές που ακολούθησαν έφεραν στο φως έναν μεγάλο οικισμό της περιόδου της χαλκοκρατίας από την πρώιμη περίοδό της, περίπου το 3000 π.Χ., έως και τα ύστερα χρόνια της τον 12ο π.Χ. αιώνα.
Θαλάσσιο σταυροδρόμι
Να σημειωθεί ότι ο προϊστορικός οικισμός στο Κουκονήσι αποτελούσε θαλάσσιο σταυροδρόμι και ασφαλές αγκυροβόλιο, καθώς βρίσκεται στον μυχό του κόλπου του Μούδρου απέναντι από την Τροία.
Αποτελούσε διεθνές εμπορικό κέντρο της εποχής, γεγονός που επιβεβαιώνουν τα εισηγμένα αντικείμενα από το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.
Ανάμεσα στα πλούσια κατάλοιπα αλιευμάτων που βρέθηκαν στον οικισμό, αξιοσημείωτα είναι τα οστά τόνου, του οποίου το ψάρεμα αποτελούσε εποχική δραστηριότητα των κατοίκων.
Από τις ανασκαφές, όμως, έως σήμερα σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο, στο προστατευτικό στέγαστρο και σε ορισμένους τοίχους των κτισμάτων.
Ύστερα από πρόσφατη επίσκεψη, στον προϊστορικό οικισμό Κουκονησίου, της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία συνοδεύονταν από τον έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο και τον αρχαιολόγο και διευθυντή της ανασκαφής Χρήστο Μπουλιώτη, ανακοινώθηκε σήμερα ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εργασίες στον προϊστορικό οικισμό.
Με επιστολή στον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, επισημαίνεται η πρόθεση της Περιφέρειας να υποστηρίξει οικονομικά τις απαραίτητες εργασίες, καταρχήν για την προστασία και στη συνέχεια για τη συντήρηση και συνέχιση του ανασκαφικού έργου.
Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλογήρου τόνισε: «Η ανασκαφή και ανάδειξη του προϊστορικού αυτού οικισμού που χρονολογείται στην τρίτη και δεύτερη χιλιετία π.Χ. και η σημασία του οποίου έχει διεθνώς αναγνωριστεί, αναμφίβολα συμβάλλει στην προβολή του νησιού της Λήμνου.
Η Λήμνος, ένα νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν διεθνή προορισμό ιστορικού τουρισμού. Σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας αυτή, δηλώνουμε σήμερα την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στη συνέχιση του ανασκαφικού αυτού έργου».
Πηγή: anaskafi.blogspot.cοm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου