Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Συνεχίστηκε και τον Μάϊο το σερί των θερμότερων μηνών στην ιστορία


Σύμφωνα με προκαταρκτικές μετρήσεις της NASA, ο Μάιος του 2016 ήταν ο θερμότερος τέτοιος μήνας στον πλανήτη από το 1880, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας.



Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας ήταν 0,93 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο Μαΐου για το διάστημα 1951-1980, ξεπερνώντας αισθητά το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο τέθηκε το Μάιο του 2014.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η περασμένη άνοιξη ήταν επίσης η θερμότερη που έχει καταγραφεί στο βόρειο ημισφαίριο, εν μέρει λόγω των πολύ πιο ήπιων συνθηκών στην Αρκτική σε σχέση με το μέσο όρο.

Τόσο η NASA, όσο και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) έχουν ήδη προβλέψει ότι το 2016 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το 2015 που έθεσε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

Οι δύο υπηρεσίες χρησιμοποιούν λίγο διαφορετικές τεχνικές και συγκριτικά κριτήρια για τη μέτρηση των θερμοκρασιών, καθώς η ΝΟΑΑ θέτει ως σύγκριση το μέσο όρο για τον 20ο αιώνα. Ακόμα και έτσι, αναμένεται να ανακηρύξει το Μάιο ως το 13ο συνεχόμενο μήνα που θέτει ρεκόρ θερμοκρασίας, ενώ για τη NASA το σερί αυτό είναι οκτώ μήνες.

Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος μάλιστα έθεσαν συνεχόμενα ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαφορά από το μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA.

Η είδηση έρχεται μια ημέρα αφού οι επιστήμονες της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δημοσίευσαν έρευνα που δείχνει ότι τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν ξεπεράσει το ορόσημο των 400 μερών ανά εκατομμύριο.

Ο σοβαρός αποχρωματισμός των κοραλλιών στα ανοικτά της Αυστραλίας, η ταχεία συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής και η πρώιμη τήξη του χιονιού είναι άλλα σημάδια της ταχείας κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Το ισχυρό Ελ Νίνιο ενέτεινε τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε δει μέχρι στιγμής το 2016. Αλλά η υποκείμενη αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη παραμένει η παρουσία ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του οργανισμού.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου